Wipers vervangen: waarom, wanneer & hoe?

May 24, 2024auto reparatie, garage, Gear

Van al het onderhoud waar we aan denken als het om ons voertuig gaat, staat het onderhoud van uw wipers (of ruitenwissers) hoogstwaarschijnlijk vrij laag op uw lijstje. Het biedt niet veel esthetische voordelen, en het lijkt zo een kleine taak dat het vaak over het hoofd wordt gezien. Maar de realiteit is dat de meesten van ons weten dat het onderhouden van de conditie van onze wipers en het regelmatig vervangen ervan behoorlijk belangrijk is.

In deze blog leggen we uit waarom u zorg moet dragen voor uw wipers, wanneer het tijd is om ze te vervangen en hoe u ze zelf kunt vervangen.

Onderhoud of vervanging van wipers

Wipers (ruitenwissers)  zijn gemaakt van rubber en slijten na verloop van tijd door weersinvloeden, UV-straling en het reinigen van de ruit. Het is essentieel dat u de wipers regelmatig laat onderhouden en op tijd laat vervangen als ze aan vervanging toe zijn.

Naast het simpelweg vermijden van de hoofdpijn van streperige en piepende wipers, zijn er twee belangrijke voordelen als u ervoor zorgt dat uw wipers goed worden onderhouden en regelmatig worden vervangen:

1. Verbeterde zichtbaarheid.

Goed onderhouden of nieuwe wipers zorgen voor een goed zicht tijdens regen en slecht weer, en dragen bij aan de veiligheid van u en uw passagiers. Ze zijn het enige hulpmiddel waarop u kunt vertrouwen om ervoor te zorgen dat uw voorruit schoon blijft terwijl u onderweg bent. Met versleten of kapotte wipers kunt u de weg moeilijk zien. Ze kunnen strepen achterlaten, niet effectief water verwijderen en zelfs de voorruit beschadigen. Het is dus beter om problemen met de wipers meteen aan te pakken, dan het risico te lopen dat u onderweg in een potentieel gevaarlijke situatie terechtkomt.

2. Verminderd de slijtage aan uw voorruit.

Met de stijgende kosten voor het vervangen van voorruiten tegenwoordig kiezen velen van ons voor producten, zoals voorruit beschermfolie om de voorruit te helpen behouden. Hoewel een folie van hoge kwaliteit beter bestand is tegen krassen door wipers, zullen wipers die bijzonder vuil of versleten zijn microkrasjes in het oppervlak van de folie veroorzaken, waardoor de zichtbaarheid na verloop van tijd afneemt.

Tips voor onderhoud:

 • Controleer uw wipers elke maand op tekenen van slijtage.
 • Reinig uw wipers regelmatig met een vochtige doek om vuil en puin te verwijderen.
 • Gebruik ruitenwisservloeistof van goede kwaliteit om het rubber soepel te houden.
 • Probeer in de schaduw te parkeren om te voorkomen dat de wipers uitdrogen door de hitte.

Wanneer en hoe vaak wipers te vervangen?

Net zoals het verversen van de olie in uw motor, moet u het vervangen van uw wipers beschouwen als een regulier onderhoudsitem voor uw voertuig. De meeste experts adviseren om uw wipers elke 6 tot 12 maanden te vervangen, ongeacht hoe vaak u ze gebruikt. In Suriname, met het warme en vochtige klimaat, is het verstandig om ze aan de lage kant van deze frequentie te houden. Echter, deze frequentie geldt alleen voor wipers die van rubber zijn gemaakt. Tegenwoordig worden wipers ook van silicone gemaakt, daarom biedt Artko Trading NV. Masuma silicone wipers van superhoog kwaliteit. Deze zijn beter bestand tegen extreme temperaturen en omgevingsomstandigheden dan rubberen wipers, en gaan natuurlijk langer mee. De levensduur van deze wipers is ongeveer 3 miljoen slagen (dat wil zeggen: 3 miljoen keer op en neer), tweemaal de levensduur van conventionele wipers. Masuma silicone wipers zijn er voor alle automodellen.

Hier onder volgen er enkele veelbetekenende signalen waar u op moet letten en die kunnen betekenen dat uw wipers vervangen moeten worden:

1. Streepvorming

Als u merkt dat uw wipers strepen achterlaten, is het waarschijnlijk tijd om ze te vervangen. Streepvorming kan betekenen dat het rubberen gedeelte van de wipers versleten is (let op scheuren of breuken in het rubber), waardoor het over het glas sleept.

2. Slechte prestaties tijdens gebruik

Wanneer uw wipers niet goed contact maken met de voorruit, blijven er delen van het glas achter die niet schoon worden. U zult waarschijnlijk ook merken dat het geluid van de wipers niet meer soepel klinkt.

3. Piepende en schurende geluiden

Als u luide geluiden hoort door de beweging van uw wipers, is het waarschijnlijk tijd om ze te vervangen. Veel factoren kunnen deze geluiden veroorzaken, maar de belangrijkste boosdoeners zijn beschadigde of verharde rubberen delen door verwering of vervormde onderdelen.

Hoe wipers vervangen?

Gelukkig is het vervangen van wipers een klus die u zelf gemakkelijk thuis kunt klaren. Het is niet moeilijk en kost u slechts een paar minuten. Meestal zijn er gedetailleerde instructies bijgevoegd bij een nieuwe set wipers, maar als het voor u de eerste keer is, volgen hier de basisstappen die u kunt volgen:

1. Koop de juiste ruitenwissers

Ruitenwissers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Controleer het instructieboekje van uw auto, meet uw huidige ruitenwissers of bezoek Artko Trading NV. om u te helpen wipers te vinden die compatibel zijn met uw voertuig. 

2. Verwijder de oude ruitenwissers

Til de ruitenwisserarmen voorzichtig op van de voorruit en zoek het kleine lipje waar het ruitenwisserblad aan de arm is bevestigd. Druk op het lipje en schuif langzaam het blad van de arm af, zorg ervoor dat u het niet op de voorruit laat vallen.

3. Installeer de nieuwe wipers

Nu het oude blad is verwijderd, kunt u het nieuwe ruitenwisserblad op de arm van de wiper schuiven. U zou een klik moeten horen. Dit bevestigt dat het nieuwe blad correct is geïnstalleerd en veilig te gebruiken is.

4. Test de nieuwe wipers

De laatste, maar belangrijkste stap bij het vervangen van wipers is het testen van de nieuwe wipers. Gebruik ze om te controleren of ze de voorruit effectief schoonmaken zonder strepen of openingen achter te laten. Als alles er goed uitziet, bent u klaar om te gaan.

Aanvullende tips:

 • Vervang versleten bladen meteen.
 • Vervang altijd beide wipers ook al is er maar één versleten.
 • Koop wipers van een goede kwaliteit.
 • Reinig uw ruiten regelmatig om vuil en aanslag te verwijderen.
 • Gebruik ruitensproeiervloeistof van goede kwaliteit.

Veelgestelde vragen

Kan ik verschillende merken ruitenwissers gebruiken?

 • Ja, u kunt verschillende merken gebruiken, zolang ze de juiste maat en type zijn voor uw auto.

Hoe bewaar ik ruitenwissers het beste als reserve?

 • Bewaar ze op een koele, droge plek uit direct zonlicht om uitdroging en beschadiging te voorkomen.

Wat moet ik doen als mijn nieuwe wipers nog steeds strepen achterlaten?

 • Controleer of de wipers correct geïnstalleerd zijn en zorg ervoor dat de voorruit schoon is. Soms kan vuil op de voorruit of de wipers zelf de oorzaak zijn van strepen. Is het probleem nog steeds aanwezig na controle? Schakel dan de experts van Artko Trading NV. in.
Conclusie

Tot slot is het vervangen van wipers een essentieel onderdeel van het onderhoud van uw auto. Vooral in de regentijd is het van belang om extra aandacht aan dit onderdeel te besteden.

Het volgen van deze eenvoudige stappen kan ervoor zorgen dat uw wipers altijd efficiënt werken en uw zicht maximaal blijft voor veiliger rijden.

Zijn uw wipers toch toe aan vervanging en wilt u dat door een professional laten uitvoeren? Bezoek onze garages aan de Indira Ghandiweg 995 of DS. M.L. Kingweg 16. Onze vriendelijke monteurs bij Artko Trading NV. kunnen u voorzien van deskundig advies en hoogwaardige vervangende wipers. Onze prijzen zijn ongeveer hetzelfde als bij de concurrent, maar wij bieden ook professionele installatie en aftersales service aan. Maak vandaag nog een afspraak en rijd veilig onder alle weersomstandigheden!

Als enige importeur van Masuma auto-onderdelen in Suriname, bieden wij een unieke service aan onze klanten. Ons uitgebreide assortiment Masuma auto-onderdelen, ons huismerk, staat garant voor kwaliteit en duurzaamheid. Deze hoogwaardige auto-onderdelen zijn ontworpen om de prestaties van uw auto te optimaliseren en de levensduur te verlengen. Bovendien bieden we deze kwaliteitsproducten aan tegen concurrerende prijzen. Kies voor Masuma, kies voor betrouwbaarheid en waarde.

Met deze informatie bent u goed uitgerust om uw wipers te onderhouden en te vervangen. Vergeet niet, regelmatig onderhoud is de sleutel tot een veilige rit. Voor meer tips en advies, blijf onze blogs volgen.

Rijd vooral veilig en tot ziens bij onze garage!